Zondag

Klik hier voor het programmaoverzicht per dagdeel


Bodhisattva_the 17th KarmapaBodhisattva, the 17th Karmapa
(2011, 58 min, Engels gesproken)

Bodhisattva portretteert een van de meest belangrijke lama’s in het Tibetaans boeddhisme, de 17e Gyalwa Karmapa. Door velen wordt hij beschouwd als de meest geschikte opvolger van de Dalai Lama en als het gezicht van het Tibetaans boeddhisme voor een nieuwe generatie. Documentairemaker Mark Elliot verweeft een reis van de 17e Karmapa door de VS met buitengewoon archiefmateriaal van Karmapa’s jeugd in Tibet en met beelden van zijn voorganger, de 16e Karmapa.


Pelgrim in JapanPelgrim in Japan, een tocht langs 33 tempels
(2014, 30 min)

De schrijver Cees Nooteboom gaat samen met zijn partner en fotografe Simone Sassen tweemaal op pelgrimage naar Japan, in verschillende seizoenen. Terug in Nederland maken ze samen het prachtige boek Saigoku. Maar liefst 33 tempels telt de beroemde Saigoku-pelgrimstocht bij Kyoto. Rond deze heilige tempels, alle gewijd aan Bodhisattva Kanzeon, is het duo op zoek naar schoonheid, rust en contemplatie.


Colors of compassionColors of compassion
(2010, 50 minuten, Engels gesproken)

Een documentaire over mindfulness en compassie. De boeddhistische meester Thich Nhat Hanh leidt een retraite in Deer Park Monastery in Californië voor ‘people of color’. De lessen nodigen uit tot persoonlijke verhalen over identiteit, lijden en sociale rechtvaardigheid. De film bereikt een hoogtepunt in zeldzaam beeldmateriaal van de ‘Five Mindfulness Training’-ceremonie en de ‘Heart of Perfect Understanding’-soetra.


Irene Bakker_In de geest van zenIn de geest van Zen
(2013, 60 min)

Een portret van Sensei Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. Op jonge leeftijd trouwt ze met haar jeugdliefde en ze krijgen drie kinderen. Hoewel ze een goed leven heeft, mist ze iets wezenlijks. Ze verdiept zich in het boeddhisme en als de kinderen het huis uit zijn, vertrekt ze naar haar leraar Genpo Roshi in de VS. Zenmeester Joan Halifax Roshi wordt haar tweede zenleraar en haar inspirator voor het begeleiden van mensen in hun laatste levensfase. Sinds 2004 leidt Irène Bakker Zen Spirit, een bloeiende boeddhistische en maatschappelijk geëngageerde organisatie met onder meer sangha’s in Groningen en Arnhem. In maart 2013 ontvangt zij dharmatransmissie van Joan Halifax Roshi, in de overleveringslijn van Bernie Glassman en Maezumi Roshi.


Dharma riverDharma river
(2007, 81 min, Engels gesproken)

Dharma River neemt je mee op een tijdloze reis over legendarische rivieren naar grote boeddhistische tempels en mystieke plaatsen in Laos, Thailand en Birma. Een continue stroom fascinerende beelden, lyrisch poëtisch en visueel verbluffend. De film is een meditatie op zich.


Finding Manjushri 2Finding Manjushri
(2012, 21 min, Engels ondertiteld)

In zijn poging om de legendarische Wutaishan-berg in China te bereiken en Boeddha Manjushri te ontmoeten strijdt de jonge monnik Lodro met de elementen, weerstaat de verleidingen van mooie vrouwen, en komt een magische ezel tegen die kan lezen. Waardoor komt hij te weten hoe bovennatuurlijke openbaringen te onderscheiden zijn van verwarring?


Be your own teacherBe your own teacher
(2013, 30 min)

Opgegroeid in een atheïstisch gezin en met een rugzak vol idealen vertrekt Martine op 22-jarige leeftijd voor een maand naar Azië. Ze belandt per abuis in Korea en wordt er non in een boeddhistisch klooster, waar ze Stephen Batchelor ontmoet. Als Martine’s leraar overlijdt, besluiten Martine en Stephen te trouwen. Ze wonen zes jaar in een boeddhistische gemeenschap in Engeland en verhuizen vervolgens naar Frankrijk. Van hieruit reizen ze de wereld rond om retraites en lezingen te verzorgen.


Our life is like our breathOur life is like our breath
(2011, 45 min, Engels gesproken (verteller))

Deze documentaire laat in detail het dagelijks leven zien in het internationale bosmonniken-klooster in Thailand, gesticht door de beroemde meditatieleraar Ajahn Chah (ook Luang Por Chah genoemd). Door de ogen van een Europese monnik leert de kijker over de Vipassana-meditatiebeoefening en over de filosofie en gewoonten van de bedelende monniken. De monnik doet ook een intensieve retraite in de bedreigde jungle aan de grens met Birma. De film geeft niet alleen een indrukwekkend beeld van kloosterleven, maar ook van Thailands sociale structuren.


When the iron bird fliesWhen the iron bird flies
(2012, 60 min)

Een documentaire over hoe het Tibetaans boeddhisme zich, sinds de Chinese invasie van Tibet in 1959, in het Westen heeft verspreid. De film geeft een levendig en onderhoudend portret van het Tibetaans boeddhisme zoals dat zich tegenwoordig in de VS en Europa manifesteert.


Zen brush mindZen brush mind
(2013, 60 min)

Zenleraar, kunstenaar, kalligraaf, vredesactivist, schrijver en vertaler Kazuaki Tanahashi is geboren en getogen in Japan, woont al bijna 40 jaar in Californië en reist de hele wereld rond met zijn kalligrafieworkshops en exposities. Hij is beroemd als vertaler van de filosoof Dogen, de 13e-eeuwse grondlegger van Soto Zen, de zentraditie die in het Westen het meest bekend is. Tanahashi was leerling van Morihei Ueshiba, de oprichter van de Japanse krijgskunst Aikido, wiens invloed duidelijk zichtbaar is in de manier waarop Tanahashi zijn penselen hanteert. Dit filmportret toont naast de charismatische en droogkomische zenmeester vooral de mens achter het penseel. Het legt de drijfveren bloot achter Tanahashi’s vredesactivisme, in het bijzonder via de moeizame relatie met zijn vader, een hoge militair in het Japanse leger in WOII. Tanahashi’s zoon, die helemaal niets met boeddhisme heeft, gaat net als zijn vader zijn eigen weg…


Ten questions for the Dalai Lama10 Questions for the Dalai Lama
(2006, 86 minuten, Nederlands ondertiteld)

Wat zou je vragen als je een uur mocht praten met de Dalai Lama? Filmmaker en wereldreiziger Rick Ray vertrok naar India met één missie: een interview met de man die door velen wordt beschouwd als een heilige, een man wiens wijsheid alom wordt gerespecteerd en die een inspiratie vormt voor miljoenen mensen. Ray verbleef maandenlang in het private klooster van de Dalai Lama en filmde met verborgen camera’s in Tibet, waaruit de Dalai Lama als politiek leider is verbannen door China. Wanneer Ray uiteindelijk toestemming krijgt om een gesprek met de Dalai Lama te filmen, heeft hij tien vragen. De antwoorden die de Dalai Lama geeft zijn inspirerend, weloverwogen en vol compassie en begrip. 10 Questions for the Dalai Lama is deels biografie, deels reisverslag en deels een blik in het hart van een bijzondere man.