Zaterdag

Klik hier voor het programmaoverzicht per dagdeel


Eline Snel_Kikker zit stilKikker zit stil
(2014, 60 min)

Mindfulnesstrainer Eline Snel ontwikkelde Stilzitten als een kikker, een mindfulnessprogramma voor kinderen. Het gelijknamige boek werd een internationale bestseller. In deze documentaire volgen we een groep kinderen op een basisschool die mindfulnesslessen krijgen van Eline. Ook zien we Eline, samen met haar dochter Anne, door Hong Kong reizen om trainingen te geven. Welke veranderingen ervaren kinderen, ouders en leerkrachten door Stilzitten als een kikker?


ShugeShugendo nowndo now
(2010, 88 min, Engels ondertiteld)

Hoe integreer je lessen uit de natuur in het dagelijks leven? In Shugendo, het pad van geestelijke kracht, zien we beoefenaars rituele handelingen uitvoeren uit het Sjamanisme, Shinto, Taoïsme en het Tantrisch Boeddhisme. Tijdens zware beklimmingen in de heilige bergen zijn ze op zoek naar ervaringsgerelateerde waarheid. Maar hoe keren ze na een verhelderende ervaring in de bergen terug naar de stad?


Rujila's dreamRujila’s droom
(2013, 9 min)

Deze korte film volgt Rujila, die bezig is haar droom te verwezenlijken met hulp van de Stichting Vajra. Op haar weg door Nepal komt ze spelenderwijs langs allerlei projecten van Vajra.


When the iron bird fliesWhen the iron bird flies
(2012, 60 min)

Een documentaire over hoe het Tibetaans boeddhisme zich, sinds de Chinese invasie van Tibet in 1959, in het Westen heeft verspreid. De film geeft een levendig en onderhoudend portret van het Tibetaans boeddhisme zoals dat zich tegenwoordig in de VS en Europa manifesteert.


KanzeonKanZeOn
(2011, 86 min, Engels ondertiteld)

Kanzeon is de Japanse naam voor de Bodhisattva van Mededogen: ‘Zij die de smeekbedes van de wereld hoort’. In deze film, die gedeeltelijk documentaire en gedeeltelijk een spirituele en zintuiglijke ervaring is, onderzoeken drie bijzondere Japanse musici de magische mogelijkheden van klank. KanZeOn geeft een zeldzame inkijk in Japanse cultuur en nodigt de kijker uit om zich onder te dompelen in een onconventionele en transformerende wereld.


Alan Wallace_Bewust UniversumBewust universum
(2010, 52 min)

Natuurkundige en dharmaleraar B. Alan Wallace probeert een brug te slaan tussen het 2500 jaar oude boeddhistische gedachtegoed en de moderne natuurkunde, neurologie en psychologie. De kernvraag in zijn werk is of ons bewustzijn net zo concreet aanwezig is als tijd en ruimte. Wanneer dit aantoonbaar zou zijn, zouden we onszelf niet langer zien als geïsoleerde eenheden, gescheiden van onze omgeving, maar als delen van een geheel, verbonden met alles. In deze film begeleidt hij een groep tijdens een acht wekende durende retraite in Thailand; een retraite die deel uitmaakt van zijn befaamde International Shamatha Project.


Blessings 3Blessings
(2009, 104 min, Engels gesproken + Engels ondertiteld)

In de zomer van 2005 leidde de vermaarde Tibetaanse boeddhistische leraar Tsoknyi Rinpochee III een kleine groep westerse vrouwelijke studenten naar Nangchen, een afgelegen gebied in het oosten van Tibet. Zij reisden af naar de nonnen van Tsoknyi Nangchen, 3000 vrouwen die de aloude yogitraditie beoefenen die in de 19e eeuw werd geïnitieerd door de eerste Tsoknyi Rinpochee. Deze voorspelde een tijd waarin deze vrouwen zouden behoren tot de meest gevorderde spirituele beoefenaars ter wereld.

Verteller: Richard Gere


Feeding your demons 2Feeding your demons
(2013, 60 min)

De Amerikaanse Lama Tsultrim Allione wordt gezien als de reïncarnatie van Machig Labdrön, een yogini uit de 11e eeuw. Met haar bewogen leven weet Lama Tsultrim als geen ander wat lijden is. En nog belangrijker: hoe je met dat lijden omgaat. Haar beroemde methode Bevrijd je demonen heeft als belangrijkste uitgangspunt: niet vechten maar voeden. Regisseur Jaap Verhoeven volgt Lama Tsultrim in haar retraitecentrum in Colorado en reist met haar mee naar haar leraren in India.


Mindfulness and murderMindfulness and murder
(2011, 91 min, Engels ondertiteld)

Hoe vaak kom je een monnik tegen die tevens detective is? In deze spannende boeddhistische detective gebeurt het. Als een dakloze jongen vermoord wordt gevonden op het terrein van een boeddhistisch klooster in Bangkok doet de politie er weinig aan om de misdaad op te lossen. Ze laten het over aan priester Ananda, een vroegere detective van moordzaken, om op onderzoek uit te gaan.