Inspiratiesessie door Maarten Olthof (live)

In de benedenzaal tijdens de dinerpauze op zaterdag, de tijd wordt nader aangekondigd.

Maarten OlthofEcoloog en Zen-boeddhist Maarten Olthof, auteur van het beroemde boek Lopen in het voetspoor van de Boeddha, leerde het boeddhisme eind jaren ’80 kennen in Nepal en India. De vonk sloeg over toen hij ontdekte dat Boeddha Shakyamoeni had ingezien hoe alles samenhangt in een onderlinge afhankelijkheid, iets dat 2500 jaar later ook door de moderne ecologie zou worden verkondigd.

Hij bestudeerde verschillende tradities binnen het boeddhisme, onder meer het Tibetaans boeddhisme, de Theravada-traditie, Ch’an en Zen. Sinds de jaren ’90 begeleidt hij boeddhistische pelgrimsreizen naar India en Nepal en is hij student van Zen-leraar Nico Tydeman, die hem in 2014 inwijdde tot lekenmonnik.

In 1998 richtte hij Stichting Vajra op, een organisatie die door middel van gevarieerde projecten een bijdrage levert aan het welzijn van de armsten in Nepal. Vajra bouwt scholen, verleent studiebeurzen en zette het grootste zonneovenproject ter wereld op. Speerpunten van Stichting Vajra zijn educatie, ecologie en ondernemerschap. In Kathmandu opende de stichting de ‘Vajra Academy’ waar studenten ondernemerschap en duurzaamheid met elkaar leren combineren. De Vajra Academy beschikt over een zonnekeuken, een biogasinstallatie, een melkveehouderij en biologische tuinen. Studenten kunnen onder meer stage lopen in het ecologische hotel dat Vajra bouwde in de Himalaya. In de periode mei-augustus 2015 loopt Maarten Olthof voor Stichting Vajra van Utrecht naar Assisi in Italië. Zónder geld op zak, naar voorbeeld van Franciscus van Assisi en de Boeddha.

Tijdens de inspiratiesessie spreekt hij, vanuit boeddhistisch perspectief, onder meer over pelgrimeren en spirituele voorouders en belicht hij de parabel ’De vinger die naar de maan wijst’.